Schaakverhalen uit het land: de boel belazeren

Henk Erkelens uit Waddinxveen, hier in actie tijdens het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee.

Met echt Amsterdams accent klonk de vraag: ‘belazert die kerel de boel?’

We verzamelen in ons jubileumjaar de mooiste schaakverhalen. Er zijn al een heleboel verhalen en anekdotes binnengekomen. Vandaag aflevering 3, ingezonden door Henk Erkelens uit Waddinxveen van wie gedacht werd dat hij de boel belazerde…

Ziekte MS

Sinds bij mij de ziekte MS is gediagnostiseerd in 1992 en sinds ik nadien helaas ben afgekeurd voor mijn werk, heb ik het schaken weer actief opgepakt. Naast het lidmaatschap van een schaakclub heb ik aan verschillende toernooien meegedaan, zoals Groningen, Amsterdam, Dieren, Hoogeveen en Bilderberg.

Wel fietsen en niet kunnen lopen? Vreemd!

Henk Erkelens moest het vaak uitleggen

Kamperen

Omdat ik nog prima kon kamperen, heb ik vaak gebruikgemaakt van de kampeerfaciliteiten die bij verschillende toernooien werden geboden. In Oosterbeek stond ik met mijn tentje bij de SVR-boer in Doorwerth of op de Bilderberg-camping. Ik had mijn rolstoel aan het begin van het toernooi met welwillende toestemming van de medewerksters van het hotel bij de ingang geparkeerd. Ik kan nog wel fietsen en ging dan op de fiets van de camping naar het Bilderberg-hotel, deed een paar stappen en plofte dan in mijn rolstoel.

‘Belazert die de boel?’

Bij sommige schakers kwam dit wel een beetje vreemd over. Wel fietsen en niet kunnen lopen? Vreemd! Dat heb ik vaak moeten uitleggen. Dit was voor een speler van VAS uit Amsterdam ’n keer de aanleiding om tegen zijn clubgenoot met echt Amsterdams accent te zeggen: “hé Rob, kan die kerel nou echt niet lopen of belazert die de boel?”.

Ik ben heel blij dat ik met mijn hulpmiddel nog steeds in staat ben om onze denksport te beoefenen.

Vind je de serie ‘schaakverhalen uit het land’ leuk? Heb je zelf een verhaal(tje) of anekdote? Deel het met ons! Klik op de onderstaande hyperlink hoe je jouw verhaal kunt insturen:

Schaakanekdotes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.