Nationale Sportherdenking 2023

De Schaaksport centraal bij herdenking


De Koninklijke Nederlandse Schaakbond werd op 23 mei 1873 opgericht – deze maand precies anderhalve eeuw geleden. De Nationale Sportherdenking staat dit jaar daarom stil bij de honderden slachtoffers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen in het Nederlandse schaken.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de schaaksport zwaar getroffen. Voor zover bekend zijn er minstens 250 leden van schaakverenigingen omgekomen, onder wie veel Joodse schakers. Recent onderzoek heeft aangetoond dat minstens 91 van deze schakers in Kamp Westerbork verbleven voordat zij werden vermoord. In Kamp Amersfoort waren dat er 23, waaronder zes leden van de Puttensche Schaakclub. Dit waren allemaal slachtoffers van de razzia in hun dorp.

Het is dan ook logisch dat schaken, als één van de laatste mogelijkheden voor wat afleiding van de dagelijkse ellende, onderdeel uitmaakte van het dagelijks leven in deze concentratiekampen. Zo zijn er tekeningen bekend van schakers in de Japanse gevangenenkampen in Nederlands-Indië.


Tijdens deze Nationale Sportherdenking voegen we alle namen van omgekomen schakers toe aan Oorlogsbronnen.nl, waarmee deze gegevens worden gekoppeld aan tientallen andere archieven over de Tweede Wereldoorlog.

Programma

Het volledige programma (en bijzondere naslagwerk met verhalen!) kun je hier downloaden.

10.30 uur: Ontvangst (MOVE Amsterdam, Stadionplein 28, Amsterdam)
10.45 uur: Aanvang inhoudelijk programma met bijzondere filmbeelden,
foto’s en verhalen over de levens van schakers in WO II
12.00 uur: Einde programma en gelegenheid voor een korte lunch
12.30 uur: Herdenking bij het beeld van Prometheus, geplaatst ter nagedachtenis aan de gevallen sporters (plein voor het Olympisch Stadion)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer artikelen

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.