Expositie ter gelegenheid van jubileum KNSB met tien thema’s
De KNSB bestaat 150 jaar. ‘We’ zijn een van de oudste sportbonden van Nederland en zelfs de oudste schaakbond ter wereld.
Bij zo’n jubileum wil je natuurlijk graag iets van je rijke geschiedenis laten zien. Voor de KNSB heeft Frans Peeters uit Roosendaal een prachtige expositie samengesteld. Deze geeft een mooi, beknopt overzicht van de geschiedenis van het schaken in Nederland met interessante teksten en prachtige foto’s.
Frans is in Nederland, vooral in Brabant, bekend als schaakkenner, organisator, arbiter en fotograaf. Aan hem 5 vragen.
Het is een reizende expositie, hoe werkt dat?
‘We hebben ervoor gekozen om tien thema’s af te drukken op zogenaamde roll-up banners van 1,2 meter breed en 2 meter hoog. Die roll-up banners hebben twee stokken. Je trekt ze van onderaf omhoog en klikt ze bovenaan vast aan die stokken. Dat gaat heel gemakkelijk. Je hebt de tien banners dus heel snel staan. We hebben bewust gekozen voor zo’n mobiele expositie. Deze is gemakkelijk te vervoeren en zo kunnen we er overal mee naar toe. Dat leek ons beter dan een permanente expositie die je ergens inricht en waar iedereen naar toe moet komen. Nu is het andersom: de expositie komt naar jou toe’.
Kan iedereen de expositie in huis halen?
‘Jazeker. Als je iets op schaakgebied organiseert, dan kun je de expositie reserveren. De eerste keer dat de expositie te zien was, was bij de kick-off van het jubileum op 19 januari in Amsterdam, en daarna bij een schaakkunst evenement in Amersfoort. Er zijn nu al reserveringen voor ’n stuk of vijftien evenementen in alle delen van het land. Op de activiteitenpagina op de jubileumwebsite kun je zien waar de expositie komt. Dus haal je de expositie zelf niet in huis, dan weet je in ieder geval waar je kunt gaan kijken’.
Hoe werkt het reserveren en kost het iets?
‘Reserveren kan door een mailtje naar mij te sturen. franspeeters@kpnmail.nl Het is gratis. Wel moet er iets geregeld worden met ophalen en terugbrengen van de banners. Dat moet je in principe zelf doen, dus daar moeten we afspraken over maken’.
Welke zijn de tien thema’s?
‘De thema’s zijn:
- Max Euwe
- Jan Timman
- Anish Giri
- Loek van Wely
- Jeroen Piket
- De familie Van Foreest
- De ChessQueens
- De Top-24
- ‘Liefde voor hout’
- Hans Böhm
De meeste thema’s spreken wel voor zich omdat die over personen gaan. ‘Liefde voor hout’ behoeft even een toelichting. Op deze banner staan tien mannen die hun liefde voor ‘het hout’ beleden. Allemaal met een geweldige passie voor het schaken, ieder op zijn eigen gebied. Ze zijn stuk voor stuk heel belangrijk geweest voor het schaken in Nederland. Onder hen een aantal spelers, maar ook een arbiter (Geurt Gijssen) en de man achter de beroemde Stappenmethode, Cor van Wijgerden. En wat betreft het thema ‘Top-24’: dat zijn de op FIDE-rating 24 beste spelers van Nederland van dit moment’.
Van wie zijn de teksten en foto’s?
‘De tekst voor de banner van Hans Böhm is gemaakt door Peter Boel. De rest van de teksten heb ik zelf gemaakt, overigens nadat ik me uitgebreid in de onderwerpen had verdiept want het moet natuurlijk wel allemaal kloppen en ‘schaakhistorisch verantwoord’ zijn. Ook heb ik in veel gevallen de betrokken spelers zelf geraadpleegd en de teksten voorgelegd. Heel veel hulp heb ik qua redactie gehad van René Olthof en Minze bij de Weg. De fotografie is met name van Lennart Ootes, Harry Gielen, Jos Sutmuller, Bas Beekhuizen en van mezelf. En ook van het Max Euwe Centrum heb ik veel materiaal ontvangen. Overigens wil ik Paul-Peter Theulings ook nog wel even speciaal noemen en danken voor zijn hulp, hij is vrijwilliger bij het Max Euwe Centrum’.