20 juli: Internationale Schaakdag

Internationale Schaakdag gevierd in Naaldwijk

Op en rond de schaaktafel op het Wilhelminaplein in Naaldwijk is deze donderdag de internationale schaakdag gevierd.

Remco Ruijgers blikte woensdag in ‘De WOS van 4 tot 6’ met Ard Dekker, voorzitter van de stichting School Schaak Westland, vooruit op deze dag en de rijzende populariteit van het schaken.

“De dag wordt niet heel breed gevierd. Eigenlijk hebben we twee dagen. In oktober hebben we een wereldschaakdag. Dat is veel bekender daar worden ook veel meer activiteiten georganiseerd. En we hebben deze dag – de internationale schaakdag – die door de Verenigde Naties is benoemd. Dit vanwege de 100ste verjaardag van de Internationale schaakbond.”

Urban chess

Op de schaakdamtafel op het Wilhelminaplein kun je altijd terecht. Schaakstukken zijn te leen bij veel omliggende zaken. Het is een vorm van urban chess die inmiddels al op ruim 150 plaatsen in Nederland te vinden is. Maar één tafel is te weinig voor de verwachte belangstelling. Dekker: “Naast de tafel die er altijd staat, hebben wij onder andere statafels met schaakborden waarop gespeeld kan worden. Het thema van het jubileumjaar is: schaken kent geen grenzen. Heel veel mensen spreken misschien geen Nederlands, maar schaken is een universele taal.” 

Volgens Dekker waren de borden vandaag goed bezet. “We hadden een Roemeense schaker, Alin, die geen Nederlands en heel weinig Engels spreekt. Schaken doet hij op het werk met een collega. Via Google Translate kunnen ze praten. Ook is er gespeeld met de grote stukken op het Bas Dekkerplein.”

Bron: WOS

Eén reactie

  1. Wat een mooie acties allemaal, Ard.
    Schaken met elkaar is ECHT verbindend !
    Liefs uit Delft.
    Gonnie
    ❤️♟️♟️♟️♟️❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer artikelen

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.