Jubileumaanbod Simon de Schaker boeken

De drie delen in de serie van Simon de Schaker.

Lezen als katalysator voor het jeugdschaak!

Ken je Simon de Schaker? Zo nee, dan is hier een mooie kans. Simon de Schaker is een spannende kinderboekenserie. De KNSB heeft nu een mooi jubileumaanbod. Je kunt er ook een leuk programma aan koppelen.

Dit is een kans voor schoolschaakorganisatoren en (koepels van) scholen en clubs. Je kunt zo het schaken op scholen en de samenwerking met bibliotheken stimuleren. En je kunt zo jeugdleden mee laten genieten van het jubileum van de KNSB.

1. Wie is Simon de Schaker?

Simon de Schaker is de titel van een serie kinderboeken. Simon is een hele goeie voetballer en heeft veel vrienden. Ook heeft hij een neus voor avontuur, net als zijn schaakvriendin Nikki. Zijn droom? Simon wil schaakgrootmeester worden!

2. Wie heeft de boeken geschreven?

De boeken zijn van de hand van Joyce van der Meijden, met leuke illustraties van Oirik. Uitgever is FC Klap. Joyce is journalist, columnist en kinderboekenschrijfster. Joyce en haar man hebben drie kinderen: Koen (16), Iris (14) en Nikki (12).

3. Hoe kwam Joyce op het idee?

Joyce zag het enorme plezier bij haar kinderen als ze schaakten (zoon Koen geeft inmiddels zelf les aan de jongere jeugd). Die lol wilde zij meenemen in haar verhalen. Mix die lol met een dosis schrijftalent, een spannend verhaal over een jongen die ervan droomt om topschaker te worden, een vervelende oom en een geheimzinnige schaakcomputer. En het resultaat is Simon de Schaker.

4. Hoeveel delen zijn er verschenen?

Het eerste deel heet ‘Akelige Arnold’ en verscheen in 2018. Een jaar later kwam deel twee: ‘Oma’s Schat’. Daarin staat een voorwoord van niemand minder dan Judit Polgar, de beste vrouwelijke schaker ooit. In 2020 kwam deel 3 uit. Dit heet ‘Stiekem naar Charkassië’. In dit boek staat een voorwoord van Anish Giri. Hij is Nederlands beste schaker en wereldtopspeler.

5. Voor wie is het boek geschikt?

Voor alle kinderen van de basisschool vanaf groep 5. Echt niet alleen maar voor kinderen die van schaken houden. Het leuke is trouwens: kinderen die de boeken lezen, raken geïnteresseerd in schaken. En andersom: kinderen die schaken, gaan lezen! Zo snijdt het mes aan twee kanten. Joyce en de KNSB willen graag zowel het schaken als het lezen bevorderen. Het is belangrijk dat kinderen lezen.

Joyce komt graag naar je toe.

6. Wat is nou dat jubileumaanbod waarover in de aanhef werd gesproken?

  Hier ligt een grote kans. Als je als schoolschaakorganisator, school(koepel) of club boeken wil hebben, dan is er een jubileumaanbod van de KNSB. Je betaalt dan slechts 7 euro (incl. BTW) voor een mooie gebonden uitgave. Voorwaarde is wel dat je minimaal 25 boeken bestelt en dat de boeken worden geschonken en niet doorverkocht. De Stichting Schoolschaak Westland (100 boeken) en de Stichting Het schaakKasteel uit Rotterdam (200 boeken) hebben al gebruikgemaakt van dit aanbod. Heb je ook belangstelling? Mail dan even met Ard Dekker: jubileum@schaakbond.nl  

   7. En wat is dat programma waarover in de aanhef werd gesproken?

   Als je een stapel boeken bestelt en deze wil uitdelen, kun je er een leuk programma aan koppelen, bijvoorbeeld in een bibliotheek, op een school of op je club. Je kunt dan bijvoorbeeld Joyce laten komen. Ze maakt er iets leuks van: eerst laat ze een korte film zien met een bijzondere bijdrage van profvoetballer (en schaker) Joël Veltman en zanger (en schaker) Nick Schilder. Ook leest zij voor uit eigen werk. En verder houdt zij een leuke quiz met vragen over schaken. Opvallend vaak wordt de quiz gewonnen door een niet-schaker.

   8. Hoe kan ik Joyce hiervoor boeken?

   Heel eenvoudig. Je gaat naar haar website en je vult het contactformulier in. Kun je meteen op haar website rondkijken, want daar is nog wat meer informatie te vinden over Simon de Schaker.

   9. Kan ik ergens al iets zien van zo’n programma?

    Zeker. Joyce was al op een heleboel plaatsen. Als je meer wil lezen en zien, kijk dan maar eens wat de Stichting Schoolschaak Westland heeft gedaan. Men kocht 100 boeken en deelde die uit en organiseerde samen met Joyce een geweldig programma. Een fantastische promotie voor het schaken en voor het lezen. Kijk maar eens op de website van Westland Schaakt.

    10. En als ik als particulier gewoon één of een paar boeken wil hebben?

    Ze zijn in de boekhandel verkrijgbaar á 13,95 euro. Online bestellen kan ook. Je kunt niet alleen een mooie gebonden uitgave á 13,95 euro kiezen, maar als je het boek op je e-reader wil lezen, kun je een e-book kopen á 7,99 euro. Kijk bijvoorbeeld op de website van Libris.

    Joyce komt graag naar je school of club en maakt er een leuk programma van met een filmpje, voorlezen uit eigen werk en een leuke quiz over schaken. Wil je haar reserveren? Ga naar haar website:

    Joyce van der Meijden

    Bekijk ook het filmpje hier onder. Joyce vertelt Hans Böhm alles over haar boeken.

    Aandacht voor de kinderboeken van Joyce op het YouTube kanaal van Mister Chess, Hans Böhm.

    Bekijk ook het filmpje hier onder. Nick Schilder leest voor uit ‘Simon de Schaker’.

    3 reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Lees meer artikelen

    Jubileum nieuwsbrief!

    Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

    Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.