Schaakfeest Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum 31 mei

Ben jij erbij?

De KNSB viert zijn 150e verjaardag in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op deze pagina zie je een overzicht van alle mooie activiteiten. Het Spoorwegmuseum is vanaf 10.00 uur geopend voor iedereen. Genodigden, kinderen en begeleiders die zijn aangemeld voor HERSENGYM én schakers die zijn geplaatst voor Beat the Masters kunnen gratis naar binnen. En onze eigen KNSB-leden natuurlijk ook! Meld je dan wel even van te voren aan via de oranje knop hier beneden. Andere bezoekers kopen aan de deur een kaartje (gratis entree voor kinderen t/m 3 en mensen met een museumjaarkaart of VIP-pas van de Vriendenloterij). Alle kinderen die komen, kunnen meedoen aan HERSENGYM (dus ook die zonder uitnodiging). Daarnaast mag iedereen tot 15.00 uur aanschuiven bij de simultaans en er zijn natuurlijk sowieso alle leuke activiteiten van het museum zelf! De jubileumpresentatie en de seminar zijn enkel op uitnodiging. Maar zoals je leest, is er dus meer dan genoeg te doen! Ben jij erbij op 31 mei?

Days
Hours
Minutes
Seconds

Al onze leden zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om samen onze verjaardag te vieren. Toegang is gratis. Meld je wel van te voren aan en vergeet niet om op 31 mei je relatienummer mee te nemen. Die vind je op deze website. Neem ook je museumjaarkaart mee als je er eentje hebt. Daar helpen we onze gastheer mee. Wij hopen zoveel mogelijk  schaakliefhebbers te zien: we maken er samen een mooie dag van!

Programma

HERSENGYM

Vanaf 10.00 uur start de HERSENGYM. Bij dit unieke evenement draait alles om sport, spel en vooral plezier. Want alles begint met plezier maken natuurlijk. Tijdens ons feest toveren we het Spoorwegmuseum om in de HERSENGYM.

Oftewel een plek waar we onze hersenen trainen en bewegen! Dit doen we samen met straatvoetballers, jeu de boules en tafeltennis. En natuurlijk schaken we ook op die dag. Er zijn simultaans, toernooien en nog veel meer toffe schaakactiviteiten.

En heel mooi: je bepaalt zelf wanneer je instapt en meedoet. Kom je met je hele klas? Dat is natuurlijk ook supercool! Meld je dan wel aan, dan houden we rekening met jullie.

Meer weten over dit ontzettend gave event? Check dan snel de pagina van HERSENGYM.

Beat the Master

De lokale voorronden zitten erop en de schaakhelden die de lokale master wisten te verslaan, nemen het nu in Het Spoorwegmuseum op tegen de crème de la crème van de Nederlandse schaaksport.

Beat the Master is een nieuw event voor en door schaakverenigingen in Nederland. Iedere schaafliefhebber kon meespelen aan de voorronden, ook voor niet clubleden waren de deuren geopend!

Op 31 mei is de grote finale. Nederlandse toppers als Nederlands Kampioene Machteld van Foreest en jeugdwereldkampioene Eline Roebers spelen vanaf 15.00 uur tegen kandidaten en genodigden.

Zelf ook spelen? De hele dag door zullen er simultaans zijn van andere topschakers. Dus iedereen krijgt de kans te shinen aan het schaakbord.

Spoorwegmuseum

In Het Spoorwegmuseum is van alles te doen voor jong en oud! Het museum is tijdens ons feest ook gewoon regulier geopend. Er zijn presentaties, attracties en tentoonstellingen. Oftewel: voor iedereen wel iets moois!

Neem deel aan de Speurtocht of een kijkje bij Jumbo treintje.Of ga naar het Techlab of durf jij  het aan om Stalenmonster te gaan zien?

Iedereen komt aan zijn of haar trekken op 31 mei, of je nu komt om te schaken of gewoon een hele mooie dag: dit feest staat stevig op de rails!

 

Activiteiten

Braderie

De schaakbraderie is vanaf 10.00 uur geopend. Hier zijn verschillende kramen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij schrijfster Joyce van der Meijden, bekend van Simon de Schaker! Andere stands zijn van het Max Euwe centrum en de tekenaar van Tom Poes.

Uiteraard kun je natuurlijk ook een pot schaken. Of neem een kijkje in het museum zelf, want dat loopt ook als een trein!

 

Programma voor genodigden

Jubileumbijeenkomst

Tijdens het evenement is er voor genodigden een speciale bijenkomst waar we stilstaan bij ons jubileum. Onder leiding van host Tex de Wit presenteren wij onder andere het jubileumboek ‘Schaakland vol verhalen’, de speciale uitgave van de strip van Tom Poes en de jubileumpostzegel.

Ook wordt de winnaar bekendgemaakt van het jubileumprobleem! Deze werd speciaal gecomponeerd ter ere van onze 150e verjaardag. Verder zetten we ook andere prijswinnaars in het zonnetje.

Na de jubileumpresentatie volgt de seminar: Schaken zonder grenzen.

Over de hele wereld zorgt schaken fysiek en digitaal voor verbinding. Schaken is voor iedereen. Ongeacht leeftijd, gender en geloof. Ook is het enorm gezond voor het brein!

Hoe zorgen we niet alleen dat de hersenmassa in beweging komt, maar ook de maatschappij? Dagvoorzitter Tex de Wit spreekt onder andere met hooglereaar Erik Scherder en en  oud-Europees kampioene tafeltennis Bettine Vriesekoop.  En er zijn nog veel meer inspirerende gasten!

Partners en sponsoren

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.