‘Schaakpret Simultaan’ met 150 kinderen

Feestelijke versiering in Koog aan de Zaan bij de ‘Schaakpret Simultaan 150’. (foto: Ard Dekker)

In Koog aan de Zaan vond dinsdag een bijzonder evenement plaats in het kader van het 150-jarig bestaan van de KNSB: een massa simultaan onder de naam ‘Schaakpret Simultaan 150’.

Zeven simultaangevers

De sporthal gaf dinsdag bij de start om 13:00 uur een bijzondere en zeldzame aanblik. 150 kinderen zaten gereed voor een simultaan door zeven simultaangevers: Internationaal Meester Manuel Bosboom en zes sterke spelers van de Zaanse clubs ZSC-Saende, Het Witte Paard, SC Assendelft en SV Krommenie. De zes clubmaestro’s die de strijd langs de borden aangingen, waren Chris de Saegher, André Breedveld, Dennis Rosegg, Stefan Markx, Hein Middelhoven en Jan Grim. Alle simultaangevers namen ongeveer 20 borden voor hun rekening.

Zeven simultaangevers lopen langs de borden. (foto: Ard Dekker)

Goede tegenstand

De jeugdspelers wisten goed verweer te bieden. Om 16:30 uur kon de balans opgemaakt worden. Heel wat kinderen hadden lang en taai tegenstand geboden. Er vielen 7 overwinningen te noteren! Bij normale simultaans is het doodstil; bij deze ging het echter vooral ook om het plezier, vandaar de naam ‘Schaakpret Simultaan’. De simultaangevers maakten gewoon een praatje met de spelers en gaven soms tips.

Organisatie

De organisatie was in handen van schoolschaakmeester Frank Tijdeman en de Zaanse clubs ZSC-Saende, Het Witte Paard, SC Assendelft en SV Krommenie. Ze organiseerden dit vanwege het 150-jarig bestaan van de KNSB. Vandaar het streven naar 150 deelnemers.

Schaakpromotie

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad hield bij het begin een mooi woordje over het belang van schaken en dat het schaken in de regio mag groeien en bloeien. Maar met hulp van schoolschaakmeester Frank Tijdeman zou dat zeker wel lukken, zei hij. Tijdeman zelf was erg blij met het verloop van de dag en dankbaar voor de vele leuke reacties. “Het was een mooie schaakpromotie. Het smaakt naar meer. Misschien volgend jaar weer!”

Zie ook een artikel en filmpje op de nieuws website NH Nieuws:

NH Nieuws

Schoolschaakmeester Frank Tijdeman kon tevreden zijn. (foto: Ard Dekker)

Goodiebag

Niemand ging met lege handen naar huis. De kinderen kregen een goodiebag mee naar huis met leuke (schaak-)spulletjes als herinnering aan deze dag. De organisatie dankt het Sportbedrijf Zaanstad voor de samenwerking en dankt alle sponsors en donateurs, met name Groenfra, MKB Accountancy en Zwempret Amsterdam.

Voor alle deelnemers een goodiebag. (foto: Ard Dekker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer artikelen

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.