TeamNL Twitch Party

Gisteravond was de TeamNL Twitch Party! Host IM Stefan Kuipers was de host van het feest en nam de kijkers allereerst even mee in de in and outs van de EK Landenteams. Daarna belde schaakster en streamster Anna-Maja Kazarian in voor een leuk interview en daarna waagde Stefan zich aan de TeamNL Quiz waar leuke prijzen vallen te winnen. We sloten de dag af met een schaakarena waar iedereen lekker een uur kon snelschaken. Wil je de hele uitzending terugzien? Klik dan hier!

Onze host legde uit dat zowel het team in de categorie Open (Grootmeeesters Jorden van Foreest, Max Warmerdam, Benjamin Bok, Liam Vrolijk en Lucas van Foreest) als het team bij de vrouwen (een mooie mix van dejonge(re) talenten IM Eline Roebers, FM Machteld van Foreest en Anna-Maja Kazarian én veteranen GM Zhaoqin Peng en IM Tea Lanchava) een fantastisch toernooi spelen.

De heren zijn degelijk en dat is goed, maar voor de analyses zijn de partijen van de dames veel explosiever. De eerste partij die werd besproken, was die van Eline Roebers tegen Ekatarina Atalik (ronde 3). De Nederlandse koos een dubieuze voortzetting in de Caro-Kann en haar tegenstandster offerde twee stukken voor een meer dan imposant centrum. En eigenlijk ging het daarna pas écht los. Het eindige in remise, maar zoek de partij zeker even op!

Meer centrum dan dit wordt het niet! | Fragment uit de partij Roebers – Atalik

De zestienjarige Machteld van Foreest scoort dit toernooi erg goed (een score van 4 uit 5 en een TPR van bijna 2500) en verschalkte in de partij tegen Govhar Beydullayeva op grootse wijze haar tegenstandster in het eindspel. “Ongeveer een eindspelstudie”, volgens onze host. Knap!

Fragment van partij Machteld

De andere partij die Stefan koos is van debutant Liam Vrolijk (rating 2569), die volgens Stefan ‘al in de jeugd speelt als een oude man’. Hiermee doelde hij vooral op de positionele volwassenheid bij Liam. In deze partij speelde Liam met zwart tegen de Roemeen Constantin Lulupescu. Stefan zette de kijkers aan het werk met de vraag wat wit zijn beste voortzetting was in een lastige stelling (zie foto hier rechtsboven). Weet jij het antwoord zelf? Check anders de stream (rond minuut 38)!

Tea Lanchava had met zwart – in een hele slechte stelling – een supermooie kans om wit pijn te doen. Stefan vroeg ook hier het publiek wat zijn ervan dachten. “Ook omdat iedereen een beetje moest kunnen warmdraaien voor de arena”, aldus Stefan.

Partijfragment van Tea Lanchava

Stefan liet ook even zien hoe je mee kunt doen aan de TeamNL Quiz. Dat kan nog steeds: tot 21 november speel je de quiz en maak je kans op mooie prijzen zoals een DGT schaakset! De quiz bestaat uit 10 vragen die over de Nederlandse schaakwereld gaan. In de Twitch was een kleine sneak preview. Zorg dat je op tijd de quiz maakt en wie weet sturen wij een prijs jouw kant op!

Anna-Maja moest even rennen na het diner, maar ze was op tijd in onze uitzending – tot grote blijdschap van de kijkers – om iedereen te kunnen vertellen hoe het eraan toe ging bij het damesteam in Montenegro. De balans werd opgemaakt: ze zijn erg tevreden met de resultaten, al waren er wel moeilijke momenten. De op papier lastigste tegenstanders zijn al voorbijgekomen, dus Anna-Maja kijkt erg uit naar de rest van het toernooi. Verder ging het over het team, rust, haar eigen stream, voorbereiding en training en eigenlijk alles wat je maar wil weten van een speelster! Naast natuurlijk haar hele mooie winstpartij. Kijk daarom zeker het hele interview terug (vanaf minuut 51)!

Anna-Maja Kazarian vanuit Montenegro

Stefan zei het al in zijn eerste partij: “Ik moet natuurlijk een beetje oppassen met wat ik live zeg over mijn partij, want de kans is erg groot dat mijn tegenstander meeluistert”. Ook liet hij even zien hoe je goed met pre-moves werkt voor de mensen die daar minder ervaring mee hebben. Om daarna over zijn Siciliaan te zeggen: “Zoek je nou nog iets met wit om tegen deze opening te spelen, doe dan dus vooral niet wat ik heb gedaan”. Desondanks weet Stefan de partij toch naar toe te trekken, nadat hij zich focuste op een zwakke pion op b5.

Speel niet zoals ik doe“, aldus de latere winnaar van het toernooi
Met zwart speelt Stefan Scandinavisch en wint hij wederom

Ook de tweede partij ging Stefan goed af en zette hij om in winst. Zijn tegenstander kwam uit het geboortejaar 2013 en dat boezemde onze host wel even angst in. Daarna zag hij dat een eventueel verlies hem meer dan 200 ratingpunten zou kosten. Hij zette zijn hersenen aan het werk en ging met zijn tweede winst aan de haal!

Stefan kwam nog goed weg in een partij waarbij hij zo bezig was met zijn eigen plannetjes dat hij over het hoofd zag dat zijn tegenstander óók een stuk kon offeren om te promoveren. “Ooh, wat een ellende en wat sta ik ook in één keer slecht”, verzuchtte hij. Zijn tegenstander zag echter niet de goede voortzetting in tijdnood en dus zegevierde onze host once again! Uiteindelijk won onze host IM Stefan Kuipers de arena glorieus. Gefeliciteerd, Stefan!

Stefan op het moment van realisatie dat hij ineens verloren was

De EK zijn natuurlijk gewoon nog in volle gang. Wil je daar mee over lezen en analyses van partijen? Kijk dan ook zeker even op Schaaksite, daar komt de schaakliefhebber zeker aan zijn of haar trekken! Daarnaast starten op 20 november de voorrondes van het NK E-Chess. Iedereen kan meespelen bij dit digitale toernooi en er worden hele mooie prijzen verdeeld. Meer weten? Check dan deze pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer artikelen

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.