Paco Ŝako is een bijzondere vorm van schaken
‘Schaken kent geen grenzen’ is het thema van het jubileum in het jaar dat onze bond 150 jaar bestaat. Een motto dat heel goed past bij Paco Ŝako. Want dit spel haalt alle grenzen weg. Het verbindt. Het brengt mensen bij elkaar.
Het is geen oorlogsspel, maar een vredesspel. Paco betekent vrede. Ŝako betekent schaak. Het is vredesschaak. Paco Ŝako spreek je officieel uit als Paatso Sjako. maar de meeste mensen zeggen Pako Sjako.
Bedenker
Deze bijzondere vorm van schaken is in 2014 bedacht door Felix Albers uit Den Haag, een maatschappelijk betrokken kunstenaar / ontwerper. Voordat hij vader werd, vroeg hij zich af hoe hij zijn kind wilde gaan opvoeden. Wat doet er nou echt toe in het leven? Hij wilde hem in ieder geval leren schaken, maar wilde daar een dimensie aan toevoegen. Zo bedacht hij Paco Ŝako. Zijn zoon werd geboren in januari 2015.
Geen stukken slaan
Het wordt gespeeld met schaakstukken op een schaakbord, in hun normale uitgangspositie. De loop van de stukken is zoals bij gewoon schaken. Maar de intentie van het spel is totaal anders. In plaats van oorlog, vormen harmonie en vrede de basis van het spel. Daarom worden er ook geen stukken geslagen. Kun je een stuk slaan, dan sla je het niet, maar je zet jouw stuk naast dat van de ander en op één veld gaan ze dan een eenheid aan. Ze omhelzen elkaar en vormen een paar, ze gaan ‘een dansje aan’. De stukken zijn zo ontworpen, dat ze in elkaar geschoven kunnen worden zodat ze elkaar letterlijk omarmen.
Doel van het spel
Het doel van het spel is om als eerste met de koning van de ander een dansje te maken. Felix: ‘Je wil een dansje maken met de koning van de de andere speler, maar die speelt uiteraard ‘hard to get’ en geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. Maar mocht het lukken, dan ben jij de beste danser, de beste in de dialoog en topper in creatief denken. Je hebt harmonie op het schaakbord van de vrede afgedwongen’. Wie deze alinea goed las, is misschien iets opgevallen. Felix spreekt zegt bewust niet ’tegenstander’, maar ‘andere speler’.
Omarming
Felix Albers hoopt dat zijn spel aanzet tot gesprekken over vrede en oorlog. ‘Het zou mooi zijn als het lukt om die filosofie over te brengen, om mensen te laten nadenken over vrede, over oorlog, over conflicten en over de omgang met elkaar. Ook als je anders over dingen denkt, kun je tot elkaar komen. De basis moet de omarming zijn’.
Genomineerd
In 2017 ontving Felix Albers met Paco Ŝako de Pax vredes award. Een jaar later werd het spel genomineerd voor Speelgoed van het Jaar én de Nederlandse Spellenprijs. Hij heeft inmiddels al ruim 5.000 spellen verkocht, ook in het buitenland. Felix is met zijn spel te vinden via alle mogelijke kanalen zoals Facebook, Instagram, Discord, Tiktok, YouTube en Twitch. Ook heeft hij een persoonlijke website en uiteraard is er ook een speciale Paco Ŝako website. Er is ook een speciale site waar je online Paco Ŝako kunt spelen.
NK op 21 mei
In 2018 werd het eerste NK gehouden, destijds op een hele toepasselijke plek: het Vredespaleis in De Haag. Het Nederlands Kampioenschap 2023 wordt gespeeld op zondag 21 mei in Sociëteit Concordia, Westhaven 27, 2801 PJ Gouda. Aanvang 12.00 uur. Prijsuitreiking: 17.30 uur. Er worden 7 ronden Zwitsers gespeeld. Speeltempo is 15+5 min. p.p. Inschrijfgeld bedraagt 10 euro. Aanmelden kan via: info@pacosako.com
Meer informatie:
Persoonlijke website Felix Albers