NK snelschaken met mooi deelnemersveld

Anna-Maja doet ook mee aan het NK. Bekijk deze video hoe zij oefent op puzzels!

Het gaat goed met de inschrijvingen voor het NK snelschaken op 9 september in Rotterdam. Er is al een mooi deelnemersveld met onder andere zes grootmeesters.

Maar het toernooi is voor alle niveaus. Want de opzet is: een NK snelschaken voor iedereen die lid is van de schaakbond, ongeacht hoe sterk je bent. Je moet wel een KNSB nummer hebben en bij de FIDE geregistreerd staan met een NED nationaliteit. Het is een FIDE toernooi dat meetelt voor de FIDE Blitzrating. Er wordt gespeeld met het speeltempo 3+2 (drie minuten per persoon per partij met een increment van twee seconden per zet). De inschrijving sluit op woensdag 6 september.

Een mooi deelnemersveld. Een leuke aanleiding om Anna-Maja Kazarian voor te stellen, want zij doet ook mee en is de laatste jaren een opvallende verschijning in de schaakwereld met haar populaire Twitch-kanaal met ruim 33.000 volgers.

Anna-Maja tijdens de eerder deze maand gehouden Jeugd Olympiade. (foto: Frans Peeters)

Anna-Maja Kazarian (7 januari 2000) is FM en WIM, is afgestudeerd bachelor Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit en heeft een ongelooflijk goed gevulde prijzenkast (ze werd bijvoorbeeld 25 keer Nederlands Jeugdkampioen in verschillende categorieën). Maar steeds meer bekendheid geniet zij door live commentaar te geven bij grote toernooien. Dat doet zij heel deskundig en enthousiast. Heel prettig om naar te kijken!

Anna-Maja begon in februari 2020 met haar eigen stream op Twitch. Kort daarna werd de wereld overspoeld door corona en kwam iedereen thuis te zitten. Heel erg vervelend, maar voor de “kijkcijfers” was het voor Anna-Maja wel gunstig.

“In het begin moest ik uitzoeken hoe het allemaal werkte en wat ik nodig had aan apparatuur. Ik was ook nog wat verlegen en er keek bijna niemand. Ik zat partijtjes op Lichess te spelen en er keken wel een paar mensen, maar als die iets zeiden in de chat, dan miste ik dat omdat ik geconcentreerd was op het schaken zelf.”

Anna-Maja had helemaal niet het doel om een populair kanaal op te zetten. Ze deed het meer voor zichzelf, ze vond het leuk om te doen en omdat ze in een periode zat dat het met het schaken helemaal niet goed ging, zocht ze iets anders om nieuwe motivatie te vinden. Dat hielp! Ze kwam over haar dieptepunt heen. “Het streamen heeft me enorm geholpen. Tijdens het streamen zat ik partijtjes te spelen waar mensen op reageerden, waar ik dan weer op reageerde, en zo vond ik mijn motivatie langzaam maar zeker terug. Door de jaren heen heb ik een leuke community op kunnen bouwen”.

Anna-Maja focust zich voorlopig helemaal op het schaken. Dat is haar grote passie en zij wil zien hoever ze ermee komt. Het doel is WGM te worden waarna ze kan dromen van de titel IM.

Zie verder:

Toernooisite NK snelschaken

FIDE profiel Anna-Maja Kazarian

Profiel Anna-Maja op website ChessQueens

Twitch-kanaal Anna-Maja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer artikelen

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.