Terugblik Amsterdam Chess Open

Amsterdam Chess Open smaakt naar meer

Vandaag blikken we terug op vorig weekend: een memorabele eerste editie van het Amsterdam Chess Open. Het toernooi zat met 250 inschrijvingen helemaal vol en ook de wachtlijst was goed gevuld. Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober speelden de deelnemers verspreid over vier rating-groepen elke dag twee partijen. Daarnaast vochten de Amsterdamse deelnemers ook nog om het Persoonlijk Kampioenschap van de Schaakbond Groot-Amsterdam (PKA).

Speelzaal in Cygnus Gymnasium | Foto: Robert Vledderman

Nieuw weekendtoernooi in Amsterdam

Sinds de laatste editie van het Eijgenbroodtoernooi in 2019 waren er geen klassieke weekendtoernooien meer in Amsterdam. Een jonge groep Amsterdamse schakers kwam op het idee om een nieuw toernooi te organiseren in het “extra-uur-weekend”. Traditioneel vond het Eigenbrood ook altijd plaats in dat weekend. Zoals gezegd bleek de animo groot en waren er meer inschrijvingen dan plaatsen voor het toernooi. Niets voor niets kunnen we met gerust hart schrijven dat het toernooi een schot in de roos is!

Winnaar en booming business

In het Cygnus Gymnasium, tevens de speellocatie van schaakclub VAS, triomfeerde Rick Lahaye (2427) met een score van 5 uit 6 en nam de hoofdprijs van €1000,- mee naar huis, op de voet gevolgd door zeven spelers die eindigden op 4,5 uit 6. Barry Brink werd beste SGA-schaker en won de PKA-trofee voor de derde keer in zijn carrière.

Toernooiwinnaar Rick Lahaye.

Naast veel bekende gezichten uit de schaakwereld was ook de invloed van ‘chess boom’ te zien op het toernooi. Onder de deelnemers was Zachary Saine, online beter bekend als TheChessNerd. De Canadese influencer met een achterban van 70.000 volgers op verschillende sociale media en ruim 170.000 abonnees op YouTube streamde zijn partijen live op zijn Twitch-kanaal. Hij scoorde 3,5 uit 6 in de A-groep.

Naast terug- ook vooruitblik!

Het was een geslaagd eerste toernooi en de organisatie gaat met goede moed aan de slag met de tweede editie. De data staan al vast en Amsterdam Chess 2024 vindt plaats in het weekend van 1 tot en met 3 november 2024.

Wil je meer weten over het ontstaan van het Amsterdam Chess Open of het verloop van het toernooi van 2023? Bekijk uitgebreide verslagen, artikelen en meer foto’s Robert Vledderman op de website van Amsterdam Chess Open!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer artikelen

Jubileum nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom 150 jaar KNSB en sluit je aan bij 5.000+ schaakliefhebbers. 

Maandelijks maak je ook nog kans op mooie prijzen en ben jij de eerste die meer te weten komt over Mr. X.